
Amsterdam eert Peter R. de Vries met een monument van moed en rechtvaardigheid op het Leidseplein
“Blijf wie je bent… Houd als het nodig is je rug recht, kom op voor zwakkeren en minderheden, zeg eerlijk wat je vindt en luister naar je rechtvaardigheidsgevoel. En breng dat weer over aan je kinderen. Dan komt het allemaal goed.”
Vandaag drie jaar na het overlijden van Peter R. de Vries wordt het monument ‘Tegen alle stromen in’ onthuld op het Leidseplein in Amsterdam, in het bijzijn van burgemeester Femke Halsema, de kunstenaar Rini Hurkmans, familie en genodigden. Royce en de familie zijn gedurende het hele proces nauw betrokken geweest bij de totstandkoming en zijn ontzettend trots dat het monument het gedachtegoed van Peter zo prachtig weergeeft. “Het is krachtig en liefdevol tegelijk. Rini Hurkmans had het niet mooier kunnen doen”.
Foto: Joris van Ginnip
‘Het was de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema die het initiatief nam voor een monument ter nagedachtenis aan de beroemde misdaadjournalist. In nauw overleg met de familie werd uiteindelijk gekozen voor een kunstwerk. „Een straatnaam was bijvoorbeeld ook een optie geweest, of een standbeeld. Uiteindelijk wilden we toch heel graag iets waarmee we de standpunten van mijn vader konden overbrengen, hoe hij geleefd heeft. Dat is met dit kunstwerk gelukt en dat vind ik echt heel mooi”, vertelt Royce de Vries.
De familie, enkele leden van het stadscuratorium en de ontwerper van het Leidseplein kozen gezamenlijk voor een kunstwerk dat de waarden van Peter R. de Vries zou weerspiegelen, zoals moed en barmhartigheid. Ook Amsterdammers konden woorden insturen die zij bij De Vries vonden passen. Daar kwamen termen uit als rechtvaardigheid en daadkracht. Ook moest het kunstwerk een boodschap naar de toekomst uitdragen. Vijf kunstenaars werden gevraagd een visie in te dienen en een ontwerp te maken.
’Tegen alle stromen in’
Uiteindelijk werd unaniem gekozen voor het ontwerp ’Tegen alle stromen in’ van de 69-jarige Rini Hurkmans: twee grote bronzen handen met daarin zijn gegraveerde levenswijsheden. Hurkmans kreeg in de zomer van 2023 de opdracht. „Ik was vereerd door de opdracht om dit te mogen maken en kan niet wachten om het straks in de setting te zien waarvoor het is ontworpen: het Leidseplein”, schrijft zij hierover op haar Instagram.
Het monument voor de geliquideerde journalist Peter R. de Vries staat op het Amsterdamse Leidseplein. Het is ingepakt en omgeven door een houten kist.
Royce de Vries noemt het ’buitengewoon bijzonder’ dat er straks een monument voor zijn vader op het Leidseplein staat. „Dat er überhaupt iets komt vinden wij heel mooi, en dan ook nog eens op de mooiste plek van Amsterdam.” Het wordt ook een groot en gezichtsbepalend werk: je kunt het aanraken en er onderdoor lopen. „Ik denk dat het het plein op kan tillen en van blijvende betekenis zal zijn voor de stad”, zei Halsema er eerder over. De burgemeester houdt maandag een speech als het kunstwerk officieel wordt onthuld.
Drie jaar geleden
Maandag is het precies drie jaar geleden dat De Vries overleed. Hij werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, kort nadat hij opnames had gehad voor RTL Boulevard op het Leidseplein. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Dat het monument maandag op zijn sterfdag wordt onthuld is beladen, maar de dag krijgt voor de familie zo ook een positief randje, vertelt Royce de Vries. „Voor ons zijn er twee data, 6 juli is misschien nog wel meer beladen. Wij zijn nu vooral bezig met het monument, waar we ook met een lach naar kunnen kijken. We hopen dat het vooral een mooie dag gaat worden.”’
Omroep Max zendt de onthulling van het monument live uit op NPO 1.
Ook maakte de omroep een documentaire over de totstandkoming, die op 18 juli wordt uitgezonden. Meer info hier.
Tekst: De Telegraaf, door Marlou Visser
In de Volkskrant verscheen een interview met kunstenaar Rini Hurkmans, lees hier. Het Parool maakte een reportage, lees hier. RTL Boulevard interviewde Royce, kijk hier.